Etusivu

Opetus

Lukujärjestys

Soitossa tarvittavaa

Hinnat

Opettajat

Inspiraatio iltapäivät

Yhteystiedot

inspis

 

Vapaa säestys

Improvisointi

Korvakuulolta soitto

Säveltäminen

Prima vista

 

Musiikki

Linkit

Oppilaiden sivu

Piano-asiaa

 

 

 

Improvisointi

         
 

Improvisoinnin avulla pyritään tuottamaan jotain uutta. Musiikki voi olla täysin uusi kappale tai soolo-osuus. Se voi olla muunnelma jostain jo olemassa olevasta teoksesta. Improvisaation pohjana voi olla melodia, rytmi, kertomus, kuva, tunnetila yms. Improvisoiduista kappaleista ei koskaan tule täysin samanlaisia.

Ero improvisoinnin ja korvakuulolta soiton välillä on häilyvä. Varsinkin pidemmällä oleva korvakuulolta soittaja tarvitsee improvisointitaitoa. Kappale on vain pelkkä "runko" jota soittaja sitten "maustaa" erilaisilla elementeillä.

Myös sointumerkeistä soittaminen on improvisointia. Sointumerkein varustettua melodiaa voi käyttää improvisoinnin pohjana.

Usein myös säveltäminen alkaa improvisoinnilla. Ideasta kokeillaan useampaa eri versiota, kunnes sitten valitaan se paras, jota viedään eteenpäin tai ehkä nuotinnetaan.

Improvisointi kehittää oppilaan soittimentuntemusta. Erilaisia melodioita, rytmejä ja sointuja kokeillen soittaja oppii pian kuulemaan, mitkä elementit kuulostavat hyviltä yhdessä. Improvisointia harjoittelemme Musiikkikoulu Inspiraatiossa säännöllisesti.