Etusivu

Opetus

Lukujärjestys

Soitossa tarvittavaa

Hinnat

Opettajat

Inspiraatio iltapäivät

Yhteystiedot

inspis

 

Vapaa säestys

Improvisointi

Korvakuulolta soitto

Säveltäminen

Prima vista

 

Musiikki

Linkit

Oppilaiden sivu

Piano-asiaa

 

 

 

 

 

 

 

Säveltäminen

         
 

Säveltäjä luo uutta

Sävellyksen ja improvisoinnin avulla pyritään tuottamaan jotain uutta. Usein säveltäminen alkaa improvisoinnilla. Ideasta kokeillaan useampaa eri versiota, kunnes sitten valitaan se paras, jota kehitellään eteenpäin tai ehkä nuotinnetaan.

Sävellystekniikka ja tyyli riippuu säveltäjästä

Sävellystekniikoita on monenlaisia, kullakin säveltäjällä on oma tapansa työskennellä. Säveltämisen voidaan aloittaa esim. melodiasta, rytmistä tai harmoniasta käsin. Jos kappaleessa on sanat voidaan ne riimitellä ensin ja sitten vasta keksiä varsinainen sävellys, tai sitten tehdä toisinpäin.

Säveltää voi nuotintamalla suoraan paperille ilman mitään soitinta. Tällöin säveltäjä kuulee sävellyksen päässään ja "uloskirjoittaa" sen sitten paperille.

Nykyisin säveltäminen on erilaisten tallentavien laitteiden ansiosta paljon helpompaa kuin ennen. Sävellys saadaan tallennetuksi, vaikka sitä ei oltaisi edes nuotinnettu. Tällöin säveltäjä voi keskittyä siihen, miltä kappale kuullostaa tarvitsematta murehtia nuotinnuksen ongelmia.

Säveltäminen on hauskaa

Ei aina tarvitse soittaa toisten tekemiä kappaleita. Omat biisit voivat olla ihan yhtä hyviä. Sitä paitsi säveltäminen on hauskaa ja hyvin mielenkiintoista.

Jos säveltäjällä ei ole käytettävissään äänityslaitetta voi hän äänittää vaikkapa matkapuhelimeen. Lähes kaikissa matkapuhelinmalleissa onkin jo äänitystoiminto, jonka avulla soittaja voi laittaa sävellyksensä muistiin.

Musiikkikoulu Inspiraatiossa oppilaat ja opettajat säveltävät monenlaisia ja monen tyylisiä kappaleita. Sävellyksiä on kuultavana Musiikki-sivulla.

 

 

         
 


 

 

     
 

 

         
Musiikkikoulu Inspiraatio