Etusivu

Opetus

Lukujärjestys

Soitossa tarvittavaa

Hinnat

Opettajat

Inspiraatio iltapäivät

Yhteystiedot

 

inspis

 

Vapaa säestys

Improvisointi

Korvakuulolta soitto

Säveltäminen

Prima vista

 

Musiikki

Linkit

Oppilaiden sivu

Piano-asiaa

 

 

 

 

 

 

 

Prima vista eli nuoteista soitto

         
 

Nuoteista soiton kautta voit tutustua uusiin kappaleisiin

Sujuva nuoteistasoittotaito on kuulonvaraisen soiton ohella keino hankkia informaatiota ja tutustua uusiin kappaleisiin. Soittaja kokee iloisia yllätyksiä tapaillessaan nuotteja. Oudon nimen takaa paljastuukin aivan tuttu laulu tai tuntematon kappale osoittautuu mielenkiintoiseksi.

Nuoteistasoittoa kutsutaan myös termeillä nuotinlukeminen tai prima vista. Prima vista- sana on italiaa ja tarkoittaa ensimmäisellä silmäyksellä. Tällöin soittaja ei ole harjoitellut soittamaansa kappaletta vaan hän soittaa sen "kylmiltään" suoraan nuoteista. Tällaisiakin tilanteita voi soittajalle tulla joskus vastaan varsinkin, jos hän harrastaa säestystä. Kuitenkin sujuvan nuoteistasoittamisen suurin hyöty on, että soittaja pystyy itsenäisesti tutustumaan erilaisiin kappaleisiin.

Hyvä nuoteistasoittotaito nopeuttaa kappaleen oppimista

Suurin osa soittomateriaalista on nuotinnettu. Sujuva nuoteistasoitto helpottaakin läksykappaleen alkuvalmisteluja ja näin nopeuttaa kappaleen oppimista.

Kevyen musiikin ollessa kysymyksessä soittajan täytyisi lukea sujuvasti sointumerkkejä.

Harjoitus tekee mestarin

Hyviä nuoteistasoittajia ovat ne oppilaat, jotka itsenäisesti soittelevat paljon muutakin materiaalia kuin vain läksykappaleita. Tämä taas edellen kehittää nuoteistasoittotaitoa. Kuitenkin suuri osa oppilaista kokee nuoteistasoiton vaikeaksi. Koska nuoteistasoitto on takkuista, omatoimista soittelua ei tule harrastetuksi. Noidankehä on valmis. Pelkät läksykappalet nimittäin harvoin kehittävät nuoteistasoittotaitoa. Monet soittajat oppivat läksykappaleen pian ulkomuistista ja nuotteja ei seurata. Musiikkikoulu Inspiraatiossa harjoitelemme myös nuoteistasoittoa.

 

 

 

         
 


 

 

     
 

 

         
Musiikkikoulu Inspiraatio
Espoo ja Helsinki