Etusivu

Opetus

Lukujärjestys

Soitossa tarvittavaa

Hinnat

Opettajat

Inspiraatio iltapäivät

Yhteystiedot

inspis

 

Vapaa säestys

Improvisointi

Korvakuulolta soitto

Säveltäminen

Prima vista

 

Musiikki

Linkit

Oppilaiden sivu

Piano-asiaa

 

 

 

 

 

 

 

Korvakuulolta

         
 

Mitä on korvakuulolta soittaminen?

Kun soittaja soittaa ilman nuotteja, hän soittaa ulkomuistista, korvakuulolta tai improvisoi.

Korvakuulolta soitettava kappale opetellaan korvan ei nuottien kautta. Korvakuulolta soittamista kutsutaan myös nimityksellä kuulonvarainen soittaminen.Korvakuulolta soittaminen perustuu siihen, että soittaja tuntee hyvin kappaleen melodian. Vain melodiaa tuottavilla soittimilla (kuten huilu, viulu ym.) korvakuulolta soittaminen on helpompaa kuin pianolla tai kitaralla, joka tuottaa kappaleeseen myös harmonian (=soinnut).

Korvakuulolta soittaminen eroaa ulkomuistista soittamisesta siten, että korvakuulolta soitettaesa kappale muodostuu vähitellen soittohetkessä kun taas ulkomuistista soitettaessa toistetaan jo ennalta opeteltua. Kappale voidaan soittaa kuulonvaraisesti, vaikka sitä ei varsinaisesti oltaisi harjoiteltu ja mieleen painettu. Toisaalta, kun soittaja toistaa korvakuulokappaletta muutaman kerran, oppii hän pian sen ulkoa.

Opi soittamaan korvakuulolta muutakin kuin Tuiki tuiki tähtönen ja Ukko Noa

Monien soittajien keskuudessa elää väite, että kuulonvarainen soittaminen vaatisi jotain erityisominaisuuksia, joita tavallisella soittajalla ei ole. Tämä ei pidä paikkaansa. Korvakuulolta soittamista soittamista oppii harjoittelemalla, kuten muitakin soiton osa-alueita. Musiikkikoulu Inspiraatiossa harjoittelemme korvakuulolta soittoa säännöllisesti.