Akustinen kitara vai sähkökitara?
Kitaristi tarvitsee instrumentin, joko akustisen- tai sähkökitaran. Kitarassa täytyy olla 6 kieltä. Kitaran pitää kestää hyvin vireessä ja viimeistelyn olla sellainen, ettei soittaja satuta sormiaan esim. metallisten nauhojen reunoihin. Musiikkikaupoista tällaisia kitaroita saa alkaen n 130 eurolla.
Kitaroita voi ostaa marketeista ja tavarataloista hyvinkin edullisesti, mutta nämä ovat laadultaan huonoja.
Kitara valitaan soittajan käden koon mukaan. Monille kouluikäisille sopii jo täysikokoinen soitin. Jos käsi on kovin pieni voidaan harkita ¾ kitaran hankkimista.
Kitaran hankinnassa ensimmäiseksi täytyy miettiä, että ostaako akustisen vai säkitaran. Kummallakin soittimella pystyy soittamaan melkein mitä vain. (Vain ainoastaan klassista musiikkia soitettaessa hankitaan akustinen kitara.) Yhtyesoitossa on myös aivan sama kumman kitaran hankkii. Akustisenkin voi ostaa mikitettynä, jolloin sitä voidaan käyttää vahvistimen kanssa. Kitaran hankinnassa eniten vaikuttaakin soittajan oma mieltymys.
Hinnallisesti kaikkein edullisin valinta on nailonkielinen akustinen kitara. Nailonkielisillä kitaroilla soittaminen on helpompaa pehmeiden kielten vuoksi. Toisaalta taas teräskieliset akustiset kitarat vastaavat enemmemmän sähkökitaraa soitettavuudeltaan ja näin teräkielisestä on helpompi siirtyä myöhemmin sähkökitaraan.
Vahvistin
Sähkökitaralla soitettaessa tarvitaan vahvistin.Vahvistin vaikuttaa soiton soundiin ja näin vahvistimen ominaisuudet vaikuttavat paljon soittamisen innostavuuteen. Kotona soitettaessa vahvistimen tehoksi riittää 10-20W. Bändisoittoon tarvitaan 50 W ylöspäin. Vahvistinta valittaessa on hyvä kiinnittää huomiota muihinkin ominaisuuksiin kuin vain tehoon. Kysy asiasta lisää opettajalta!
Kitarakaapeli
Sähkökitara ja vahvistin yhdistetään kaapelilla.Tähän sopii instrumenttikäyttöön tarkoitettu, kaksi plugia sisältävä kaapeli.
Kitarankielet
Soittimessa on aina ostettaessa jonkinlaiset kielet, mutta niiden laatu voi olla huono. Soittimen hankinnan yhteydessä kannattaa ostaa kaksi samanlaista kielisarjaa. Kun aloitussarjasta katkeaa yksi kieli vaihdetaan koko sarja uusiin parempilaatuisiin. Toisesta avaamattomasta kielisarjasta vaihdetaan yksittäin kieliä katkenneiden kielien tilalle. Menettely on käytännöllillinen, koska soittimen hallinnan opettelussa saattaa kieliäkin katkeilla.
Plektra
Kitaran soittoon tarvitaan myös plektra. Plektroja kannattaa hankkia aluksi erilaisia ja kokeilla, mikä vaikuttaa omia sormia miellyttävimmältä.
Hihna
Jos kitaraa haluaa soittaa myös seisten, tarvitaan hihna. Hihnoja on monenlaisia ja hinnat vaihtelelevat suuresti. Hihnan pitäisi olla säädettävissä. Harrastuksen alkuvaiheessa luontevin tapa pitää kitaraa on vielä hakusessa ja näin hihnalta vaaditaan liikkumavaraa. Joissakin hihnoissa on myös pehmusteita ja vastaavia, joiden tarpeellisuus on hyvin soittajakohtaista. Alussa myös hihnalukot saattavat olla tarpeelliset. Aloittelijalla on suurempi riski, että kiinnitys pettää ja soitin putoaa. Hihnalukot on edullinen vakuutus kitaralle.
Nuottiteline
Soittaja tarvitsee nuottitelineen nuotteja varten. Koottava teline on käytännöllinen. Sen voi tarvittaessa ottaa mukaan ja se mahtuu pieneen tilaan.
Kitaran kotelo tai kuljetuslaukku
Kitaraa ei voi kuljetella paikasta toiseen ja soittotunnille sellaisenaan. Kitaralle täytyy hankkia kuljetuslaukku tai kotelo. Pehmeä; laukku tai pussi ei suojaa kitaraa yhtä hyvin kuin kova kotelo, mutta se on edullisempi ja kevyempi kantaa.
Kitarateline
Kitaralle kannattaa hankkia jonkinlainen teline, pussi tai kotelo mihin sen saa helposti talteen. Telineen etu suhteessa pussiin on se, että kitara on aina käden ulottuvilla. Myös pussiin laitettaessa, mallista riippuen, on vaarana että soitin naarmuuntuu. Toisaalta pussissa kitara ei pölyynny niin kuin telineessä ja pussissa soitinta on hyvä kuljettaa paikasta toiseen samoin kuin kotelossa
Viritysmittari
Jos soittajan kotona ei ole käytettävissä esim kosketinsoitinta virityksen tarkistamiseksi, on viritysmittari hyvä hankinta. Useissa viritysmittareissa on yhdistettynä metronomi, joka sekin on käytännöllinen laite olemassa. Hieman vaikeampi käyttää (mutta hyvin edullinen ostaa) on äänirauta.
|